Kad sam bila mala, moja omiljena bajka bila je "Pepeljuga". Zapostavljena devojčica koja postaje princeza u mom dečijem svetu stvorila je brojne ideje. Na površini priče su predivna haljina, staklene cipelice i veličanstveni dvorac...

Upijala sam lepo ilustrovane slikovnice s različitim verzijama Pepeljuge, zamišljala raskošnu haljinu i sama je crtala, usvajajući ideju o tome kako je spoljašnji izgled veoma važan. Moda i odeća, kao i kult lepote danas igraju ogromnu ulogu, no mi, odrasle devojčice – Pepeljuge, Snežane ili Crvenkape – pravi smo svedoci da ni najlepša haljina ne znači sreću.

Tu je, naravno, i Princ koji obuhvata ideju o tome da romantična ljubav znači pravu sreću. Jer, tek Princ daje Pepeljugi pravo mesto u društvu, značaj i smisao postojanja. Međutim, za razliku od Pepeljuge, mi svoje mesto u svetu i svoj značaj možemo sagraditi same za sebe. Princ je svakako poželjan, a ljubav i dalje ostaje snažan pokretač naših želja. Poruka Pepeljuge bila je i da su čuda moguća, kako se preobražaj događa svakome od nas i izvlači – iz pepela – najlepše kvalitete koje posedujemo. Ali znajte, promene treba pokrenuti sam, svojom verom i svojim delovanjem.

Staklena cipelica koju Pepeljuga izgubi na stepenicama dvorca trag je koji je Princadoveo do nje. Staklena cipelica odličan je simbol vrednosti i nade. Posebna, jedinstvena, tako ženstvena, ona koja pripada samo njoj – staklena cipelica trag je koji ostavlja iza sebe kako bi je mogla pronaći ljubav!

 Sve mi ostavljamo iza sebe staklene cipelice – svoja osećanja, dobra dela i podrške drugima, razna postignuća, znanja i veštine, kao i velike količine kolača koje same pečemo, svečanih ručakova koje pripremamo, gomile nade i ljubavi, a iznad svega - svoje neuništivo žensko srce.

 I kad postoji stalni princ u našem životu, ne treba ga uzeti zdravo za gotovo... Čini mi se da je potrebno uvek iznova ostavljati iza sebe staklene cipelice, uvek iznova živeti svoju ženstvenost, pokazivati svoje vrednosti kao trag koji vodi do našeg srca.

 U svakodnevnom životu žene imaju mnoge uloge. Posao i deca, porodični život, partnerski odnosi, ambicija i karijera, pa i proces starenja mogu nas udaljiti od naše ženske strane. Osećaj ženstvenosti izvor je snage i potrebno ga je negovati. Venera u natalnom horoskopu podseća nas na to što svakom od nas znači ženstvenost i kako je osnažiti.

 Takođe, u astrologiji, Venera je simbol svega onoga što nalazimo u Pepeljugi: ljubavi, lepote, osećanja lične vrednosti, ženstvenosti i svega onoga čemu se nadamo u ljubavnoj vezi.

Savremeni način života zarobio je žene velikim očekivanjima, izazovima i mnogobrojnim ulogama u kojima se moraju okušati. Veliki izazov našoj ženstvenosti je karijera. Ako želimo ostvariti svoje ambicije, često se događa da upadnemo u obrazac "muškog" ponašanja. Odnosi u poslovnom svetu ohrabruju nas da više koristimo energije svog Marsa i Saturna, a Veneru potisnemo u drugi plan.

 Naša ženstvenost pri tome ne mora biti potpuno potisnuta, ali ima vrlo malo prostora za spontano i slobodno izražavanje. Uloga majke vrlo je važna i može obogatiti život snažnim osećanjima i najlepšim iskustvima. No, potpuno podređivanje potrebama deteta takođe nas može sprečiti u prirodnom izražavanju ženstvenosti. U ulozi majke koristimo energije svog Meseca. Opasnost se krije u tome što nakon nekog vremena možemo i svom partneru postati mama...

 Prava je umetnost zadržati ravnotežu između uloge mame i uloge žene i ljubavnice. Naime, Venera je ljubavnica koja želi da oseti svoju privlačnost i lepotu, koja u ljubavnoj vezi dobija potvrdu sopstvene vrednosti, a u seksualnosti nesputano otkriva senzualnost, vitalnost i užitak. Ženstvenost znači uživati u sopstvenoj lepoti, pobrinuti se za sopstvene potrebe i razvijati lične vrednosti od kojih je majčinska ljubav samo jedan deo.

 U procesu starenja žene se suočavaju s velikim promenama fizičkog tela i emocija. Hormonalni sistem radi na drugačiji način, a proces menopauze za mnoge je žene izrazito neugodan. Prava je umetnost zadržati osećaj lepote i privlačnosti. Popularna kultura i okolina ne pomažu ženama u tom procesu pa je mnogima u zreloj životnoj dobi lakše da naglasi ulogu majke ili poslovne žene, uloge koje svojim vrednostima nadomeštaju uzdrman osećaj ženstvenosti.

No, nema razloga za predaju! Mladalačku svežinu moguće je nadomestiti negom i elegancijom. Privlačnost proizlazi iz iskustva i životne mudrosti. Prepoznavanje svoje Venere može nam pomoći da hrabro prihvatimo proces starenja i otkrijemo kako naša ženstvenost ne mora stareti zajedno s našim fizičkim telom!

 Svako od nas ima svoju definiciju ženstvenosti, a astrologija može pomoći u prepoznavanju onoga što može osloboditi i ojačati ženstvenost. Venera u natalnom horoskopu simboliše, uz osećaj sopstvene vrednosti, i prirodu naših želja, ono što nam je potrebno da bismo se osećale ženstveno.

 Muškarci naših života ili oni koji će to tek postati takođe snažno reaguju na Veneru. Venera u horoskopu muškarca sugeriše na kakvu je vrstu ženstvenosti, lepote i vrednosti osetljiv i kakav će mu tip žene biti izuzetno privlačan.

novosti.rs

 

 

 

 

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Zodijak!
X Zatvori