Da li je to uopšte moguće?

Na kafi ste sa drugaricama i uživate u ovom predivnom letnjem vremenu. Naravno, po ko zna koji put za stolom kruži priča o zajedničkom putovanju. Mogle biste to nekada i da ostvarite, ali kada se prisetite svakog prethodnog planiranja i organizacije padne vam klapna preko očiju. I koliko god da želite ponovno, nezaboravno okupljanje na nekoj super destinaciji, nijedna od vas se ne usuđuje da planiranje preuzme u svoje ruke. Da, veoma ste zauzete i dnevni raspored vam je pretrpan, ali baš zato bi vam jedna kratka pauzica od svega dobro došla i to u omiljenom društvu.

Da, planiranje je neophodno jer u ovakvim situacijama spontanost može lako da se pretvori u atmosferu punu nepotrebne tenzije.

Odredite destinaciju 

Prva stvar na koju treba da pomislite je lokacija. Veoma je važno da se oko mesta putovanja svi složite. Razmislite o povodu vašeg putovanja. Lakše ćete smisliti lokaciju ako znate šta tražite. Da li je to beg iz urbane džungle ili planirate ludo devojačko veče za jednu od vas, koji god da je povod u pitanju on će vam pomoći da svoj kompas okrenete u pravom smeru. Uglavnom će neka od vas već imati gotov predlog. Budite inicijator dogovora i pomozite u donošenju odluke. Ako se do sada niko nije izjasnio, tražite im to. Neka svaka od vas napiše listu želja u vezi sa putovanjem kako biste se dogovorile. Kada jednom dogovorite lokaciju, lakše ćete nastaviti dalje planiranje. Prvi i veliki korak je već rešen.

Odaberite predstavnika

Većina ekipa ima bar jednu osobu sklonu organizaciji. Možda vas njena hiper organizovanost i opsednutost listama nekada opterećuje, ali u ovom trenutku će vam dobro doći. Neka ona preuzme vođstvo u pripremi svih detalja oko puta, to će za sve biti odlično. Naravno, pod uslovom da se svačiji predlozi i želje poštuju. Ako u vašoj grupici nema nikoga ko je prirodno sklon menadžerstvu, rasporedite organizaciju shodno afinitetima. Neka ljubiteljka hrane izabere restorane, a izlaske prepustite onoj koja najviše prati kulturna dešavanja. Tako ćete od svog putovanja izvući maksimum.

Tajming je važan

Podrazumeva se da birate vreme koje će odgovarati celoj grupi. Ali baš taj deo nekada može da izazove napetost. Teško je uklopiti obaveze i slobodno vreme više ljudi odjednom. Ali cilj bi takođe trebalo da vam bude i izbor prave sezone shodno destinaciji na koju idete. Takozvana međusezona je naš najbolji savet. To je period kada bi cene trebalo da budu pristupačnije, gužva manja nego u top sezoni, a vreme lepše nego van sezone. Raspitajte se koji je to period za mesto koje ste izabrali pa na osnovu toga dalje birajte datume. Ograničavanjem vremenskog okvira svima ćete olakšati odluku, a i šanse da se zbog lošeg vremena vaše nezaboravno putovanje pretvori u kartanje u hotelskoj sobi biće mnogo manje.

Birajte ekipu pažljivo

Činjenica je da ne možete sa svakim da putujete. Birajte pažljivo ekipu za putovanje. To treba da bude neko ko je opušten jer putovanja, kao i život uostalom, donose neke komplikacije. Ako ste sa osobom koja se lako nervira i ne podnosi tako dobro nepredvidive situacije, isplanirajte kako da takve situacije izbegnete. Ili ako znate da će to da vam donese nelagodnost i stres, isključite takve osobe iz svog grupnog putovanja. Ali kako da im saopštite „loše vesti“. Kada iznesete svoje planove za putovanje i situacije koje možete očekivati šanse su velike da će osobe kojima to ne prija odbiti putovanje. U tom slučaju samo obratite pažnju na postovanje kul slika sa putovanja i najboljeg provoda ikada kako nekome ne biste povredili osećanja.

Organizujte se

Pozdravite se sa eksel tabelama i ispisanim papirićima i poželite dobrodošlicu nekoj od novih aplikacija koje vam omogućavaju grupno planiranje putovanja. Fantastično je što ćete svi moći aktivno da učestvujete u odabiru smeštaja, lokacija za posetu i troškova. To vam je kao da imate ličnog agenta za putovanja u svom džepu. Tako efikasna organizacija će vam pomoći da se vaše putovanje što pre i što uspešnije realizuje. Ako ste na androidu, jedna od dobrih aplikacija je MyTripKarma-Travel planer, dok za korisnike Iphonea možemo da preporučimo PlanChat. A kada se vratite napravite zajednički folder za slike sa putovanja kako bi uspomene bile sačuvane na pravi način.

Odaberite pravo prevozno sredstvo

Avion -  Ako planirate putovanje na neke dalje destinacije, avion je možda vaša jedina opcija. A mnoge avio-kompanije sada nude i jeftinije letove do nekih većih evropskih gradova. Kod low cost avio-kompanija koje lete iz Beograda i Niša karte kupljene na vreme mogu biti jeftinije i od autobusa ili voza.

Voz - Kada su avio-karte skupe, a automobil deluje kao prevelika komplikacija (pomislite samo na zakrčene puteve i probleme sa parkiranjem), voz može biti odlično rešenje. Za neke od destinacija moguće je zakupiti spavaća kola, a i kupei su vrlo zgodni za grupna putovanja.

Automobil - Ako se vaša grupica sastoji od četvoro i ne planirate neko posebno daleko putovanje, auto može biti jeftinije rešenje od bilo koje druge varijante. Pri tom se ta vožnja može pretvoriti u jednu nezaboravnu i spontanu avanturu. Automobil vam ipak pruža posebnu slobodu kretanja.

Isplativa caka

Kada započnete obilazak nekog mesta, ako ste u grupi, taksi vas može manje koštati nego da zasebno kupujete karte za javni prevoz. Takođe će razgledanje biti brže i jednostavnije.

zadovoljna.hr

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Zodijak!
X Zatvori