Ako je vaš muž (ili partner sa kojim živite) neuredan, evo par načina na koje biste mogli da se izborite sa njegovim lošim higijenskim navikama.

Pomozite mu da vizualizuje vašu viziju savršenog doma

Umesto na sitnice, koncentrišite se na veću sliku. Umesto da se teško posvađate kada ste previše iznervirani neredom, najbolje je da porazgovarate u nekom drugom trenutku. Izdvojite vreme za razgovor sa partnerom i predočite mu koliko vama znači da je sve čisto i zategnuto. Npr., ako se radi o krevetu, objasnite mu da je to vaše mesto za opuštanje, da tu volite da se posvetite jedno drugom i da želite da vas uvek dočekuje sređeno. Tako što ćete mu opisati veću sliku, možda će mu postati jasnije šta vi to želite i potrudiće se da pospremi, kako bi vam ugodio.

Odredite vreme za raspremanje i navijte tajmer

Odredite posebno vreme za raspremanje. Veliko raspremanje za vikend, a mala pospremanja recimo, svako veče posle večere. Pre nego što legnete, navijte tajmer na 10 minuta, vreme za koje ćete da počistite recimo stolove ili podove, sudove, prljavi veš i čarape. Kada prođe 10 minuta, sve ćete završiti i bićete oduševljeni koliko ste uspeli da očistite.

Podelite (odredite mu) zaduženja

Podelite zaduženja, tako što ćete njemu prepustiti čišćenje delova stana, koje vi ne volite da čistite, recimo pločice u kupatilu, a vi preuzmite sve ostalo. I recimo, dodajte mu još izbacivanje smeća i da za sobom počisti sto. Tako će se disciplinovati i stvoriti radne navike.

Odredite poseban deo za nepotrebne stvari

Odredite poseban deo, policu na kojoj ćete držati sve sitnice kao što su mobilni telefoni, naočare za sunce, ključeve, novčanik, papiriće, račune, magazine, novine. Tako se nećete spoticati o sitnice, razbacane na sve strane. Ovaj deo ćete morati da raspremate sedmično ili jednom mesečno.

Pitajte ga da mu pomognete

Ako ne možete da razumete zašto je polovina njegovog ormara uvek u haosu, pitajte ga zašto mu je ormar u takvom neredu. Jednom kada budete to znali, onda možete i da mu pomognete da to sredi.

index.hr

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Zodijak!
X Zatvori