Obavezno pročitaj ove savete - neke verovatno znaš, ali čovek se uči dok je živ, možda ipak saznaš nešto novo.

Prilikom upoznavanja ti treba prvi da se predstaviš. Ako se to dešava dok sediš, obavezno ustani. Ako ona sedi ne očekuj da ustane - može i ne mora.

Nakon što ste se upoznali, razmenili brojeve telefone i dogovorili prvi zajednički izlazak, prilikom ulaska u restoran ili kafe, muškarac treba prvi da uđe, pa tek onda žena. Kada izlazite redosled je obrnut.

Zašto? Zato što damu nikada ne treba ostaviti samu u nekom lokalu, hotelu, prodavnici.

Isto važi i za lift. Džentlmen će ući prvi, jer se radi o "napravi" koja je možda u kvaru i koju on mora da "proveri" - koliko je bezbedno za njegovu lepšu polovinu.

Ako ne koristite lif već stepenište, muškarac ide iza dame kada se penju, a ispred nje kada silaze niz stepenice. Tako je uvek ima "na oku" i spreman je da je uhvati ako se oklizne, saplete... slučajno ili ne.

Ako se šetate, a s obzirom na to da dolazi proleće i topliji dan, znaj da uvek treba da se nalaziš sa njene leve strane. To je verovatno zato da bi ona u desnoj ruci nosila tašnu.

Kada se šetate prometnom ulicom, ti treba da budeš bliže strani kojom prolaze automobili kako bi svoju damu zaštitio od slučajnih nezgoda, čak i od prskanja i prljanja, ako pada kiša.

Ako želiš svoju izabranicu da obraduješ nekim poklonom, i tu bi trebalo da imaš u vidu nekoliko pravila.

Poklon je znak pažnje, a ne način da pokažeš koliko zarađuješ. Zato biraj nešto skromno i simbolično, barem dok ne budeš siguran šta ona voli i čemu se raduje.

On daje dami svoj kaput. Naročito ako je napolju ledeno, pada sneg ili kiša… i uvek je tačan. Nema izgovora za kašnjenje - osim ako te u tome da stigneš na vreme spreči nekakva nezgoda na koju ne možeš da utičeš. Kavaljer poštuje damu i njeno vreme i nikada ne dozvoljava da ona čeka njega.

Upućuje iskrene komplimente. I to radi često. Prve reči koje izlaze iz usta džentlmena kada se nađe u društvu dame su: "Izgledaš predivno".

Kavaljer ustupa svoje mesto. Gest ustupanja mesta dami ne boli i ne košta, a mnoooogo govori o gospodinu.

Verovatno ne treba napominjati da džentlmen ne psuje, ne koristi vuglarne reči i zna kada treba da kaže "izvini" i "hvala", i što je još važnije - to i govori.

Džentlmen svju damu uvek prati do vrata. Sigurnost dame je prioritet za kavaljera. Nakon sastanka, pobrinuće se da ona bezbedno stigne kući i ljubazno zahvaliti što mu je pravila društvo.

NIKADA ne udara ženu! Bez obzira na okolnosti, džentlmen nikada ne udara ženu, ni pod kojim izgovorom.

mondo.rs

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Zodijak!
X Zatvori