Svaki znak ima svoju Sjenu. Ovdje ćemo se pozabaviti Sjenom Raka. Znak Raka u jyotishu je zanimljiv jer izvana izgleda kao da je žrtva okolnosti, a ustvari puno puta u Sjeni skriva sebičnost.

Upravo znak Raka možemo usporediti s današnjom civilizacijom. Rak čuva i vrednuje obitelj i tradiciju, ali duboko u sebi zavarava druge svojim osjećajima. Rak osjeća da kroz osjećaje zadobiva objekt užitka, te umiruje osjećaj krivice tako da sebi dokazuje kako voli, a ustvari je usmjeren na zadovoljavanje svojih slika o stvarnosti. Tako kreira osjećaje koji ne odgovaraju stvarnosti i s lažnim optimizmom pokušava stvoriti idealnu sliku svijeta koji ne postoji.

Iz straha da ne ugrozi svoje idealističke osjećaje koje mu stvaraju užitak, Rak se nije spreman suočiti se s odgovornošću. Njegova kućica i povlačenje u nju simbolizira obrambeni stav kojeg možemo objasniti  primjerom majke koja je nemarna prema stvarnim potrebama svoga djeteta, a zbog toga je muči osjećaj krivnje. Žena tako daje ljubav onome što bi dijete trebalo biti, a ne onome što dijete jest i zbog toga osjeća krivnju. Umjesto ljubavi, ona je posesivna prema djetetu, ali i ranjiva i zabrinuta jer pokušava tim stanjem zavarati svoju savjest.

 Ovdje dolazimo do glavnog i danas najvažnijeg pogleda na ljubav. Osoba koja kaže da voli, može imati jake izljeve ljubavi u kojima govori da sve daje, ali se ustvari ponaša prema društvenom naučenom obrascu davanja. Slijeđenjem tog obrasca osoba je prihvaćena, ali tako ne upoznaje ljubav.
 

Tako se brani od ljubavi, a partnera optužuje da to ne zna cijeniti. Bijeg u žrtvu, što je još uvijek najbolji spin u kojem postoje gospodar i žrtva, ustvari je izbjegavanje da u odnosu naučimo slušati drugu osobu i uvažavati je.

Rakovima se najčešće događa da se ožene ili udaju za osobe u kojima su tražili sigurnost, a njihovi partneri time zadovoljavaju vanjsku formu koja im je dragocjena i važna.

 Rakovi osjećaji ne samo što nisu znak ljubavi nego najčešće su obrana od osjećaja krivnje upravo zbog nedostatka ljubavi. Rak proizvodi lažnu ljubav, lažnu tradiciju, a ono što nije naučio jest prilagoditi osjećaje stvarnosti tako da se koristi razumom gdje ulaže samo u one emotivne aktivnosti koje su stvarne.

Dakle, Raka možemo usporediti sa čovječanstvom i njegovim ponašanjem koje pokušava osjećaje učiniti ugodnim u namjeri da se zaštiti od stvarnosti. Na taj način čovječanstvo pokazuje nezrelost i nesposobno je za bilo kakav stres, a to se vidi iz današnje situacije gdje strahovito loše reagiramo na sadašnje stanje.

Rakova sebičnost ili sebičnost ljudi vodi prema razočaranosti tako vidljivoj na svakom koraku gdje smatramo da svijet treba nas ispuniti, umjesto da mi svijet učinimo ispunjenim.

Svaki optimizam koji se temelji na promjeni koja se dešava izvana, a onda nastupa naša sreća, put je koji vodi u razočaranost, dok preispitivanje sebe i mijenjanje mišljenja mijenja Raka, ali i ljude.

Rak ako ne posluša ovaj savjet ostaje samo zbir osjećaja i popustljivosti poput Mjesečevih mijena tj. priprema put prema vlastitoj depresiji.

sensaklub.hr

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Zodijak!
X Zatvori