U noći između 12. i 13. avgusta imaćemo prilike da vidimo jednu od najpopularnijih, ali i najlepših astronomskih pojava - meteorsku kišu Perseidu.

Uslovi za posmatranje pljuska meteora biće odlični, a ukoliko imate želju da što bolje vidite ovaj nebeski spektakl, potrudite se da to bude od ponoći do zore.

Ova pojava poznata je još i kao Suze Svetog Lavrentija, kako se ovaj meteorski roj nazivao u srednjem veku, kada je ovaj svetac muče baš u trenutku kada je nebo bilo obasuto milionima zvezda (10. avgusta 258. godine).

Veruje se da, ko god noćas vidi zvezdu padalicu, može tražiti od ovog svetitelja ispunjenje jedne želje. I on će je sigurno uslišiti.

Inače, perseidi nas obraduju svake godine od 17. jula do 24. avgusta, s tim što su najučestiliji 12. avgusta kada se može pojaviti i od 90 do 120 meteora na sat.

Radi se o meteorima koji su zapravo svemirske krhotine koje velikim brzinama udaraju u Zemljinu atmosferu, a tada na nebu bljesne svetli trag. Većina ovih delića manja je od zrna peska, pa uglavnom većina nikada ne dospe do tla.

horoskopius

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Zodijak!
X Zatvori